Сжатие изображений на основе автоматической и нечеткой классификации фрагментов - Иванов, В.Г.; Ломоносов, Ю.В.; Любарский, М.Г. (Проблемы управления и информатики, 2009)
Наведено практичні результати комп’ютерного моделювання стиснення деяких класів реалістичних зображень. Запропоновано і досліджено методи стиснення зображень на основі автоматичної і нечіткої класифікації фрагментів різної розмірності, які дозволили істотно знизити обсяг даних для дуже насичених детальних зображень, зокрема відбитків печаток, порівняно з результатами, отриманими за допомогою методів на основі вейвлет-перетворень.