Математическое моделирование нелинейной компетитивной двухкомпонентной диффузии в среде нанопористых частиц - Петрик, М.Р.; Фрессард, Ж. (Проблемы управления и информатики, 2009)
Запропоновано нелінійну математичну модель двокомпонентної компетитивної дифузії в обмежених нанопористих середовищах сферичних частинок. Обґрунтовано розв’язність побудованої за допомогою методу малого параметра лінеаризованої системи крайових задач. Методами операційного числення Хевісайда і фундаментальних матриць Коші побудовано точні аналітичні розв’язки лінеаризованої системи задач. З використанням аналітичного розв’язку і експериментальних даних шляхом розв’язання оберненої задачі отримано профілі коефіцієнтів дифузії для адсорбції двокомпонентної газової суміші в нанопористих цеоліт-каталізаторах сферичних кристалітів.