Міграція радіонуклідів з об’єкту «Укриття» і як з нею боротися (Наукові засади очищення рідких радіоактивних відходів від органічних речовин і трансуранових елементів) - Руденко, Л.І.; Хан, В.Єн-І.; Кухар, В.П. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2008)
Аварія на ЧАЕС викликала низку фундаментальних і прикладних проблем. Отримано нові дані для підтвердження важливої ролі твердої фази з розміром частинок 0,1–1 мкм та колоїдних частинок (мікрочастинок) у механізмі перенесення радіонуклідів із проммайданчика об’єкта «Укриття» в поверхневі шари ґрунту й у ґрунтові води. Запропоновано новий спосіб очищення РРВ від органічних речовин і трансуранових елементів окисленням пероксидом водню і перманганатом калію, а також процес ультрафільтрації на полімерних або неорганічних мембранах із розміром пор 0,05–0,10 мкм. Розроблений метод окислювального очищення запропоновано для впровадження на ЧАЕС.