Узагальнені рівняння реакційно-дифузійних процесів у теорії каталітичних реакцій - Костробій, П.; Алексєєв, В.; Маркович, Б.; Токарчук, М. (Фізико-математичне моделювання та інформаційні технології, 2008)
За допомогою методу нерівноважного статистичного оператора Зубарєва отримано узагальнені рівняння переносу для узгодженого опису реакційно-дифузійних процесів у системі «газ–адсорбат–поверхня каталізатора» з урахуванням бімолекулярних реакцій між адсорбованими атомами через амплітуди хімічних реакцій, які входять у середні значення операторів швидкостей реакцій та ядра переносу. Розглянуто граничні випадки переходу від узагальнених рівнянь переносу реакційно-дифузійних процесів у системі «газ–адсорбат–поверхня каталізатора» до рівнянь хімічної кінетики феноменологічних і напівфеноменологічних підходів.