Когнитивні моделі активізації професійно-орієнтованої підготовки кадрів для комп'ютеризованих та автоматизованих виробництв з ієрархічною організацією - Дурняк, Б.В.; Сікора, Л.С.; Ткачук, Р.Л. (Моделювання та інформаційні технології, 2010)
Розглянуто когнітивну модель активізації професійно-орієнтованої підготовки учня базуючись на методах інформатики, системного аналізу та психології.