Технология имитационного моделирования процессов жизнеобеспечения на клеточном и органном уровнях - Григорян, Р.Д.; Подласов, Е.С. (Інститут програмних систем НАН України, 2004)
Описується підхід до імітаційного моделювання базових фізіологічних процесів, яки діють на клітинному рівні організації живого в умовах нестабільної середи існування. Пропоновані модель для компактного опису явищ що розглядаються і інформаційна технологія, яка орієнтована до імітаційних досліджень динаміки поведінки багатоклітинних гетерогенних популяцій – органів. Модель є часткою програмно-моделюючого комплексу, що створеній для теоретичних досліджень фізіологічних процесів в цілому організму людини.