Санитарно-эпидемиологическая экспертиза импортной пищевой продукции и продовольственного сырья как составляющая профилактического направления транспортной медицины

Санітарно епідеміологічна експертиза імпортної харчової продукції й продовольчої сировини (далі експертиза) є одним з пріоритетних напрямів діяльності транспортних підрозділів санепідслужби. Здійснюючи функцію по контролю, виявленню та попередженню впливу небезпечних факторів, пов’язаних з перевезен...

Повний опис

Збережено в:
Бібліографічні деталі
Дата:2008
Автори: Севостьянова, Т.А., Тоня, В.А., Островская, Е.Г., Столянова, А.Г., Просенюк, С.Н.
Формат: Стаття
Мова:Russian
Опубліковано: Фізико-хімічний інститут ім. О.В. Богатського НАН України 2008
Назва видання:Актуальні проблеми транспортної медицини
Теми:
Онлайн доступ:http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/23015
Теги: Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
Назва журналу:Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
Цитувати:Санитарно-эпидемиологическая экспертиза импортной пищевой продукции и продовольственного сырья как составляющая профилактического направления транспортной медицины / Т.А. Севостьянова, В.А. Тоня, Е.Г. Островская, А.Г. Столянова, С.Н. Просенюк // Актуальні проблеми транспортної медицини. — 2008. — № 2 (12). — С. 98-102. — Бібліогр.: 12 назв. — рос.

Репозитарії

Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
Опис
Резюме:Санітарно епідеміологічна експертиза імпортної харчової продукції й продовольчої сировини (далі експертиза) є одним з пріоритетних напрямів діяльності транспортних підрозділів санепідслужби. Здійснюючи функцію по контролю, виявленню та попередженню впливу небезпечних факторів, пов’язаних з перевезенням вантажів, вона є однією зі складових частин профілактичного напряму транспортної медицини. Експертиза імпортованої продукції харчового призначення нерозривно пов’язана та базується на загальних принципах всієї державної політики у сфері безпеки харчової продукції та продовольчої сировини. Основою для проведення усього комплексу робіт санітарно епідеміологічного направлення є нормативна база, яка була сформована в нашій країні кілька десятиліть назад. Механізм визначення безпеки продукції та ті критерії оцінки, які були закладені в її основі, вимагають перегляду у відповідності з вимогами сьогодення та враховуючи розвиток міжнародних відносин. Зроблені деякі кроки у цьому напрямку. Наприклад, визначення експертизи у законі «Про внесення змін до закону України «Про якість та безпеку харчових продуктів та продовольчої сировини» поряд зі встановленням відповідності продукції нормативним вимогам передбачає оцінку ризику дії шкідливих факторів у процесі обігу харчових продуктів, що відповідає сучас ним вимогам до вирішення задач профілактичного напрямку, запобігання шкідливого впливу факторів, керування санітарно-епідеміологічною ситуацією взагалі та на етапі транспортування харчових грузів зокрема. Такий підхід потрібно враховувати при подальшому необхідному перегляді та формуванні нової нормативної бази.