Необходимость пересмотра подхода к порядку проведения санитарно-эпидемиологического контроля остаточного содержания пестицидов в пищевых продуктах в современной политической и экономической обстановке
Робота стосується питань якісних і кількісних критеріїв оцінки безпеки продуктів харчування при проведенні санітарно-епідеміологічного контролю, одним з яких є показник залишкового вмісту пестицидів і гранично допустимі рівні цього вмісту. По цілому ряду об'єктивних причин здійснення контролю...
Збережено в:
Дата: | 2007 |
---|---|
Автори: | , , , , |
Формат: | Стаття |
Мова: | Russian |
Опубліковано: |
Фізико-хімічний інститут ім. О.В. Богатського НАН України
2007
|
Назва видання: | Актуальні проблеми транспортної медицини |
Теми: | |
Онлайн доступ: | http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/23738 |
Теги: |
Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
|
Назва журналу: | Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine |
Цитувати: | Необходимость пересмотра подхода к порядку проведения санитарно-эпидемиологического контроля остаточного содержания пестицидов в пищевых продуктах в современной политической и экономической обстановке / В.А. Тоня, Т.А. Севостьянова, С.М. Просенюк, Т.В. Тихонова, И.В. Дерикот // Актуальні проблеми транспортної медицини. — 2007. — № 1. — С. 134-138. — Бібліогр.: 6 назв. — рос. |
Репозитарії
Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of UkraineРезюме: | Робота стосується питань якісних і кількісних критеріїв оцінки безпеки продуктів харчування при проведенні санітарно-епідеміологічного контролю, одним з яких є показник залишкового вмісту пестицидів і гранично допустимі рівні цього вмісту.
По цілому ряду об'єктивних причин здійснення контролю по всьому переліку пестицидів, що регламентується в конкретному виді харчової продукції по вітчизняному документу, не тільки не можливо, але й не доцільно. Необхідно виділити групу пестицидів, контроль по яких максимально дозволив би вирішити завдання швидкого, якісного, достовірного проведення аналізу даного виду харчової продукції по показниках безпеки. Стає актуальним питання про перегляд підходу до проведення контролю продукції по залишковому вмісту пестицидів з метою вибору й установки оптимальних і єдиних критеріїв безпеки при проведенні обов'язкового санітарноепідеміологічного контролю.
Такий підхід повинен враховувати розвиток політичного процесу, економічних і торговельних зв'язків зі світовим співтовариством і відповідати міжнародним вимогам. Основний міжнародний орган в області безпеки харчових продуктів - Кодекс Алиментариус. Аналіз МДУ пестицидів, по вітчизняному й міжнародному документах показав розбіжність у підходах до нормування для значної частини пестицидів. Для подолання цих розбіжностей необхідно активна участь суспільних груп і неурядових організацій, координація їхньої діяльності з метою вироблення такого підходу до питання контролю за залишковим вмістом пестицидів, що дозволив би здійснювати процес взаємовигідної торгівлі, більш чіткого регулювання застосування пестицидів, скорочення використання небезпечних пестицидів із заміною їх екологічно сприятливими альтернативами, зменшення пагубного впливу пестицидів на здоров'я й навколишнє середовище. |
---|