Антифашистські повстання в роки тимчасової окупації України німецько-фашистськими загарбниками (1941-1943) та їх роль у визволенні Вітчизни - Саверська-Лихошва, В. (Сiверянський лiтопис, 2010)
Намагання ліквідувати «білі плями» історії рідного краю, спростувати думку про те, що підпільно-партизанська боротьба в тилу ворога (1941-1943 роки) в Україні керувалася виключно з центру; висвітлення антифашистських повстань у Варві та у Павлограді – основна мета даного дослідження.