Возрастные особенности минерального компонента костей крыс, подвергавшихся систематическому воздействию гравитационных перегрузок, по данным рентгенструктурного анализа - Кутя, С.А. (Таврический медико-биологический вестник, 2010)
В експерименті на щурах самцях трьох вікових груп була досліджена будова та фазовий склад кісткового мінералу в умовах щоденної дії гравітаційних перевантажень (9g, 10 хвилин, 60 днів). Встановлено, що у двох- та шестимісячних щурів гіпергравітація не впливає на ступінь симетрії елементарних комірок, але приводить до збільшення розмірів кристалітів. У дванадцятимісячних щурів виявлені зміни протилежного напрямку. Під дією гравітаційних перевантажень у двохмісячних тварин відзначено збільшення вмісту кристалічної фази, у шестимісячних – аморфної, у дванадцятимісячних – зменшення частки кальциту.