Українська греко-католицька церква та проблеми соціального захисту населення в умовах посткомуністичної трансформації економіки в Україні - Пасічний, Р. (Українська національна ідея: реалії та перспективи розвитку, 2008)
Проаналізовано проблему соціального захисту населення в умовах посткомуністичної трансформації та ролі УГКЦ у життi сучасної України, її вплив на суспільство та економічні перетворення. Проаналізувавши сучасний стан України, автор приходить до висновку, що наше посттоталітарне суспільство охоплене важкою недугою як в економічному, так і у моральному плані. Українське суспільство, яке має незалежну державу і визнає себе демократичним, в якому мають діяти принципи гуманізму, справедливості та взаємоповаги, повинно втілювати їх у життя, завдяки чому буде подолано стереотип негативного ставлення до Церкви та визначено її інституцією з особливим місцем у державі.