Парламентський контроль за сферою безпеки і оборони: сутність та механізми реалізації у демократичному суспільстві - Ільницька, У. (Українська національна ідея: реалії та перспективи розвитку, 2009)
Обґрунтовано необхідність встановлення парламентського контролю за сферою безпеки і оборони – важливої ознаки та умови функціонування демократичних політичних режимів в сучасних країнах; розглянуто сутність, функції та спрямованість парламентського контролю за оборонною сферою; досліджено механізми його реалізації; проаналізовано специфіку здійснення контрольно- наглядових функцій парламенту в Україні.