Вплив демографічних процесів в Україні на національну безпеку держави - Качан, О.; Турчин, Я. (Українська національна ідея: реалії та перспективи розвитку, 2009)
Різнобічно висвітлено демографічний вимір можливого приєднання України до ЄС, що є надзвичайно актуальним на тлі чіткого прозахідного вектора зовнішньої політики України. Розглянуто можливі наслідки у сфері демографічної безпеки від перспективного входження до Євроспільноти.