Державний суверенітет як політологічна категорія: сутність, характеристики, особливості трансформації - Троян, І. (Українська національна ідея: реалії та перспективи розвитку, 2010)
Досліджується сутність та особливості державного суверенітету як політологічної категорії. Визначено традиційне (Вестфальське) розуміння державного суверенітету, притаманне національним державам, його ознаки; проаналізовано історичний розвиток цього поняття та зміст основних теорій суверенітету. Наведено поствестфальські визначення державного суверенітету та прослідковано особливості трансформації його змісту.