Особливості взаємодії політичної нації та громадянського суспільства - Луцишин, Г. (Українська національна ідея: реалії та перспективи розвитку, 2010)
Проаналізовано особливості взаємодії політичної нації та громадянського суспільства. Важливим для становлення демократичних держав у сучасних умовах залишається розвиток суспільних інститутів, які формують громадянське суспільство та сприяють розвитку політичної нації. Політична нація для громадянського суспільства потрібна насамперед як важлива консолідуюча основа. Громадянське суспільство виступає як посередник між індивідом і державою, даючи змогу кожному членові суспільства співпрацювати з державою на підставі добровільного об’єднання, зберігаючи при цьому незалежність від політичних структур.