Зовнішньополітичні орієнтири розвитку УНР у політологічних дослідженнях Р. Лащенка - Івасечко, О. (Українська національна ідея: реалії та перспективи розвитку, 2011)
Проаналізовано кілька важливих напрямів міжнародної співпраці виділених українським вченим, представником народницько-демократичного напряму української політичної думки Р. Лащенком. На основі аналізу праць дослідника розглянуто чотири вектори зовнішньої політики: 1) Україна – Балкани; 2) Україна – Московська держава – більшовицька Росія; 3) Україна – Польща; 4) українсько-німецькі взаємини, які в добу національно-визвольних змагань українського народу 1917–1920 рр. набули особливого значення для реалізації державницької ідеї українського народу.