Особливості формування сучасної державної етнонаціональної політики України - Шипка, Н. (Українська національна ідея: реалії та перспективи розвитку, 2011)
Проаналізовано сучасні політико-правові засади захисту прав і свобод суб’єктів етнонаціональних відносин у контексті формування ефективної державної етнонаціональної політики України. Досліджено концепцію етнонаціональної політики як базового політичного документа для формування моделі етнонаціональної політики держави, розроблення та подальшого впровадження на її основі правових документів. Окреслено позитивні та негативні сторони чергового законопроекту «Про Концепцію державної етнонаціональної політики України».