Критичний огляд масштабних аварій у національних енергетичних системах світу. Уроки для України - Скляров, В. (Вісник НАН України, 2009)
В огляді, підготованому за матеріалами сесії Міжнародної ради з електроенергетичних систем високої напруги (CIGRE), проаналізовано проблеми енергосектору в різних країнах світу. Розглядаючи масштабні аварії останніх років у національних енергетичних системах, автор вказує на причини, що призвели до них, подає хронологію аварійних робіт і наводить рекомендації фахівців щодо запобіжних заходів. Особливу увагу приділено досвіду, який може бути повчальним для вітчизняних енергетиків. Зазначено, що в Україні залишаються недослідженими можливі варіанти розвитку системних електричних аварій, і ця проблема потребує ґрунтовного вивчення.