Ядерна енергетика і наслідки Чорнобильської катастрофи - Соботович, Е.; Белєвцев, Р. (Вісник НАН України, 2009)
Автори статті переконливо доводять пріоритетність ядерної енергетики над усіма іншими способами отримання енергії для існування і розвитку нашої техногенної цивілізації. Серед основних причин, що стоять на заваді розвитку ядерної енергетики в Україні, вони називають радіофобію, брак фінансів, незацікавленість профільного відомства в реалізації державної екологічної програми поводження з РАВ. Запропоновано вибудувати інфраструктуру вітчизняної ядерної енергетики у вигляді замкнутого циклу — від видобутку урану, його збагачення, виготовлення ТВЕЛів тощо аж до захоронення РАВ.