Фінансова криза: метасистемний підхід - Бистряков, І. (Вісник НАН України, 2009)
У статті проаналізовано три підходи щодо оцінення наслідків сучасної світової економічної кризи: фінансовий, економічний і соціально-гуманітарний. Віддаючи перевагу останньому, автор послідовно доводить залежність фінансової та економічної систем від культурних традицій, моральних установок корінного населення будь-якої держави, несумісність бізнесової поведінки великих корпорацій із традиційним світоглядом, що не встигає еволюціонувати одночасно з високими технологіями. Комбінація онтологічного, феноменологічного і гносеологічного підходів забезпечить багатовимірний метасистемний погляд на проблему кризи і дасть можливість реалістично оцінити її причини, сучасний стан, а також виробити адекватні заходи її подолання. Саме від правильного визначення причин нинішньої глобальної кризи залежатиме формування оптимальної економічної парадигми, що врахує реалії просторової нерівномірності розвитку економіки, не руйнуючи специфіку еволюції окремих этносоціальних утворень.