Нанонаука і нанотехнології: технічний, медичний та соціальний аспекти - Патон, Б.; Москаленко, В.; Чекман, І.; Мовчан, Б. (Вісник НАН України, 2009)
Учені активно займаються нанонаукою та нанотехнологією задля впровадження отриманих наноматеріалів у практичну діяльність людини. В оглядовій статті узагальнено результати досліджень, у тому числі виконаних за участю авторів, зокрема технічний, медичний і соціальний аспекти нанонауки й нанотехнологій. Розроблено електронно-променеву технологію отримання наночастинок оксидів металів. Установлено, що оксиди міді та срібла мають більш виражену протимікробну дію, ніж звичайні оксиди цих металів. Автори наголошують на необхідності розроблення економічно вигідних технологій отримання наноматеріалів та поглибленого вивчення механізмів їхньої дії на живі структури і навколишнє середовище.