Розробка тест-системи для діагностики Ph-лейкемій за допомогою полімеразної ланцюгової реакції - Малюта, С.С.; Телегеєв, Г.Д.; Дибков, М.В.; Мірошниченко, Д.О.; Єльська, Г.В. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2005)
Філадельфійська хромосома – головний маркер розвитку пухлини для більшості пацієнтів з хронічною мієлопроліферативною лейкемією та для значної кількості хворих на гострий лімфобластний лейкоз. Вона обумовлена реципрокною транслокацією між 9 та 22 хромосомами. На молекулярному рівні утворення хромосоми супроводжується утворенням гібридного bcr/abl-гена. У даній роботі наведені відомості щодо розробки вітчизняної тест-системи для детекції гібридного гена методом полімеразної ланцюгової реакції. Показано, що використання у системі специфічного поєднання праймерів підвищує вірогідність отриманих результатів. Ключові слова: Ph-позитивна лейкемія, BCR/ABL, діагностика, полімеразна ланцюгова реакція (ПЛР).