Європа як космополітичний проект - Подаєнко, Ю. (Сучасна українська політика. Політики і політологи про неї, 2011)
У статті досліджується космополітична сутність сучасного європейського простору, тенденції та перспективи подальшого розвитку даної спільноти. Аналіз здійснюється з урахуванням напрацювань сучасних західних політологів та соціологів. Автор пропонує ідею про те, що нинішній Європейський Союз може бути визначений як космополітичний проект.