«Помаранчева революція»: стратегічна оцінка в контексті європейської перспективи - Рубан, Ю. (Вісник НАН України, 2009)
Автор статті розглядає причини й наслідки «помаранчевої революції» 2004 року, доводить, що вона змінила стратегічний погляд світової спільноти на Україну і визначила систему координат для нашого подальшого руху на міжнародній арені. Зважаючи на непослідовність політичних заяв, вчинків, тактики і стратегії основних фігурантів «помаранчевої революції», що прийшли до влади 2004 р., автор пропонує усвідомити феномен «незавершених революцій» і визнати, що «помаранчева революція» стала «революцією запитань», відповідь на які твориться десятиліттями. До позитивного арсеналу «помаранчевої революції» вчений відносить демократизацію суспільства, формування національної амбіції, пробудження патріотизму, чітке визначення європейського вектора розвитку держави.