Соціальна безпека – підґрунтя сталого розвитку - Данилишин, Б.; Куценко, В. (Вісник НАН України, 2010)
Сучасне суспільство потерпає від найрізноманітніших небезпечних впливів, тенденцію до зростання яких здебільшого зумовлює діяльність самої людини. У статті розглянуто низку соціальних загроз, серед яких особливо небезпечними для України автори вважають несприятливу демографічну ситуацію, трудову міграцію, нерозв’язане для багатьох родин житлове питання, екологічні проблеми, незадовільний стан здоров’я нації. Суттєво підвищити рівень соціальної безпеки, на думку авторів, можна тільки на основі комплексного підходу, що передбачає значне збільшення інвестицій у людський капітал — у систему освіти, охорону здоров’я, розвиток соціальної інфраструктури.