Лінгвокультурні аспекти комунікативної толерантності - Бацевич, Ф. (Соціогуманітарні проблеми людини, 2010)
Розглянуто проблему толерантної комунікації з урахуванням лінгвокультурних аспектів міжособистісної взаємодії мовців. Виявлені рівні й типи втілення толерантного міжкультурного спілкування, а також найважливіші категорії толерантного спілкування як мовного, мовленнєвого, комунікативного і риторичного явищ. На матеріалі аналізу паремій розглянуто ставлення носіїв української лінгвокультури до процесів комунікації з урахуванням осіб адресанта, адресата, ситуації спілкування. Запропоновано низку методів, методик і прийомів вияву чинників, які впливають на перебіг толерантного спілкування представників різних лінгвокультур.