Емпіричне дослідження ґендерних особливостей задоволення жінок життям - Гупаловська, В. (Соціогуманітарні проблеми людини, 2010)
Розглянуто особливості ґендерної ідентичності жінки, рольові ґендерні моделі української жінки зокрема. Досліджено задоволеність професійною діяльністю, шлюбом, процесом життя та життям загалом, особливості самореалізації та переживання життєвої осмисленості жінок з різними ґендерними типами: фемінним, маскулінним, андрогінним та недиференційованим. Виявлено, що найбільше задоволені власним життям і самореалізацією, живуть найбільш осмислено й відповідально – жінки з переважанням фемінності та андрогінні жінки. Жінки маскулінного ґендерного типу найбільше задоволені професійною діяльністю. Як висновок: ґендерний розподіл серед жінок відповідає суспільним рольовим очікуванням.