"Істинність" та "доцільність" як смислоутворюючі характеристики теоретико-пізнавальних та практичних міркувань - Карамишева, Н. (Соціогуманітарні проблеми людини, 2010)
Розглянуто логічний аспект функціональних особливостей теоретико-пізнавальних і практичних міркувань та їхніх смислоутворювальних характеристик. Визначено концепт "істина" (істинність) для характеристики теоретико-пізнавальних міркувань і концепт "доцільно" (доцільність) для характеристики практичних міркувань. Актуалізовано необхідність створення теорії логічного обґрунтування доцільності чи недоцільності здійснення певних практичних дій, в основі якої визначається структура "істинність – переконання – доцільність здійснення дії р" та верифікація висновку практичного силогізму.