Соціальна орієнтація ринкової економіки як передумова консолідації суспільства - Лібанова, Е. (Вісник НАН України, 2010)
Однією з основних причин нинішньої економічної кризи в Україні є суспільна криза довіри, яка виник ла через надмірну розшарованість за статками українського суспільства і відстороненість громадян від державотворчих процесів. Автор статті перекона, що нерівність і масштабна бідність не тільки деструктивно впливають на економічний прогрес, але й погіршують криміногенну ситуацію, зумовлюють поширення корупції, стоять на заваді демократичним перетворенням. Для подолання цих негативних явищ потрібна нова ідеологія розвитку країни, пріоритетами якої стали б соціальні інновацій, зокрема: перехід до соціально орієнтованої ринкової економіки; подолання розколу в суспільстві, еліті та політикумі; орієнтація на ліберальнодемократичні засади розвитку, що поєднують свободу особистості та інноваційне підприємництво з інтересами спільноти.