Концепція інтелектуального активного агентства в побудові моделі профорієнтовного навчання у ВПУ - Федчишин, Р.А. (Збірник наукових праць Інституту проблем моделювання в енергетиці ім. Г.Є. Пухова НАН України, 2010)
В статі розглянуто концепцію становлення і професійного навчання учня профтехучилища (ВПТУ) яке орієнтовано на працю в комп’ютеризованих виробництвах на основі когнітивної моделі «Я-система-ІАА».