Біоетика і псевдонаука - Локтєв, В.; Трахтенберг, І. (Вісник НАН України, 2010)
У перехідний період, у якому перебуває низка постсоціалістичних країн, на їхніх теренах суттєво збільшилась кількість прихильників антинаукових ідей, активно розвиваються нетрадиційна медицина, псевдофізичні вчення тощо. Автори статті аналізують причини подібного суспільного регресу, називаючи найголовнішими серед них байдужість держави до наукових та освітніх установ, захоплення суто економічними процесами, нехтування етичними нормами, на яких було побудовано «старе» суспільство. Підвищення інтелектуального рівня працівників урядових структур, на думку вчених, дозволить не лише реформувати науку, освіту й культуру, а й збагатить інтелект громадян України, зміцнить генофонд української нації.