Стратегічні виклики на шляху українського державотворення - Вовканич, С. (Вісник НАН України, 2010)
У статті наголошено на необхідності консолідації українського суспільства і виробленні національної ідеї. Її суть полягає у визначенні України як соборної, української, гідної людини держави. Автор висуває нову соціогуманістичну парадигму буття, яка ґрунтується на паритетному захисті нації в цілому і кожного громадянина зокрема. Ключову роль у цьому процесі має відігравати інтелектуальна еліта. Крім того, слід сформулювати так звану Малу ідею – поточне, короткострокове, часто тактичне гасло, потрібне країні, родині, окремій особистості нині й зараз. Ним можуть стати слова «Знання, інформація і рух (чин, дія)», які спрямовують енергію на інтенсивне застосування знань задля створення модерної національної держави. Запропоновано механізм активізації руху знань, тобто підвищення духовно-інформаційної мобільності, де «вертикаль» руху закріплює спадковість (консервативність), а «горизонталь» — відображає креативність (інноваційність) розвитку.