Моделювання і прогнозування в задачах природокористування (на прикладі оцінки врожайності озимої пшениці) - Жолобак, Г.М.; Якимчук, В.Г.; Сахацький, О.І.; Суханов, К.Ю.; Рябоконенко, О.Д.; Федоровський, О.Д. (Доповіді НАН України, 2010)
Розглядається рiвняння, що зв’язує врожайнiсть озимої пшеницi зi значеннями температури й опадiв. Рiвняння має форму множинної регресiї, його коефiцiєнти обчислюються за архiвними даними ряду рокiв врожайностi i подекадних значень сумарних опадiв та середньої температури. Прогнозування врожайностi виконується шляхом обчислення значення функцiї регресiї при пiдстановцi в неї подекадних значень сумарних опадiв i середньої температури. Наведено приклад прогнозування врожайностi озимої пшеницi для Київської областi в 2002 р. i оцiнка його точностi залежно вiд часу прогнозу.