Міжнародні політичні зв'язки Хозарського каганату в VII - X ст. - Смирнова, І.Є. (Наука. Релігія. Суспільство, 2009)
У статті розглядається проблема міжнародних політичних зв’язків Хозарського каганату – одного з ведучих акторів у системі міжнародних відносин раннього Середньовіччя. Особливу увагу автор приділяє розвитку візантійсько-хозарських відносин. Спираючись на широку джерельну базу, автор розглядає їх становлення, діяльність візантійсько-хозарського союзу проти Арабського халіфату в VIII ст. і візантійсько-хозарську конфронтацію в ІХ – Х ст. Автор дійшов висновку, що в Х ст. сформувалася стійка антихозарська коаліція держав і народів Східної Європи, протистояння з якою призвело каганат до загибелі.