Проблема концептуалізації релігійної ідентичності - Папаяні, І.В. (Наука. Релігія. Суспільство, 2009)
У даній науковій статті автор, базуючись на методологічному ґрунті соціально-феноменологічного конструктивізму, намагається виробити концепт феномену релігійної ідентичності. Для цього дослідник розглядає сукупність існуючих підходів до концептуалізації даного феномену. Він доводить, що проблема суб’єктивної або соціальної природи релігійної ідентичності, актуалізована в примордіальному й ессенціальному підході, повністю знімається в теорії соціально-феноменологічного конструктивізму. З позиції останнього автор робить висновок, що релігійна ідентичність є одним з соціальних конструктів, виникаючих в процесі суб’єктивного відображення і активного конструювання індивідом релігійної реальності на основі соціальної категоризації.