QSPR-анализ реакционной способности субстратов тирозиназы методом случайного леса - Шестеренко, Ю.А.; Артеменко, А.Г.; Полищук, П.Г.; Муратов, Е.Н.; Севастьянов, О.В.; Романовская, И.И.; Кузьмин, В.Е.; Андронати, С.А. (Доповіді НАН України, 2010)
За допомогою видiленого частково очищеного препарату тирозинази в розроблених умовах здiйснено окиснення широкого спектра фенольних сполук з рiзним ступенем бiоконверсiї. Для вивчення зв’язку структура властивiсть був використаний метод випадкового лiсу; отримано адекватну консенсусну модель з 16%-ю помилкою внутрiшньої тестової виборки. Показано, що найбiльш значущим фактором у процесi бiоконверсiї фенолiв є геометричнi параметри молекули фенолу (~ 70%). Дипольний момент, лiпофiльнiсть i електронна поляризовнiсть молекул вiдiграють менш важливу роль (15, 7 i 6% вiдповiдно).