Перекись водорода — эндотелиальный фактор расслабления в каротидных артериях гуся - Яковенко, И.Н.; Жирнов, В.В. (Доповіді НАН України, 2010)
Показано, що iнгiбiтори гемвмiсних бiлкiв (NaCN i Na2S) блокували NO-залежне розслаблення, але не впливали на EDHF-компонент ацетилхолiнової вазорелаксацiї, що виключає участь гемвмiсних ферментiв як EDHF-синтаз. Каталаза i 2-меркаптоетанол пригнiчували EDHF-опосередковане розслаблення. Екзогенна H2O2 у дiапазонi концентрацiй вiд 10 до 100 мкмоль/л викликала ендотелiй-незалежне розслаблення попередньо скорочених фенiлефрином каротидних артерiй гусака з динамiкою розвитку реакцiї аналогiчної EDHF. Отриманi результати вказують на те, що H2O2 функцiонує як EDHF у каротидних артерiях гусака, реалiзуючи свою дiю через Ca^2+-чутливi K^+-канали.