Зміни активності й термостабільності пероксидази коренів пшениці після короткочасної дії гіпертермії
Досліджували вплив короткочасного нагрівання (1 хв за температури 42 °С у водяному термостаті) на активність, термостабільність та ізоферментний спектр пероксидази коренів етіольованих проростків пшениці. Через 1 й особливо 24 год після нагрівання фіксували підвищення активності та термостабільності...
Збережено в:
Дата: | 2009 |
---|---|
Автори: | , , , |
Формат: | Стаття |
Мова: | Ukrainian |
Опубліковано: |
Iнститут фізіології рослин і генетики НАН України
2009
|
Назва видання: | Физиология и биохимия культурных растений |
Онлайн доступ: | http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/30286 |
Теги: |
Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
|
Назва журналу: | Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine |
Цитувати: | Зміни активності й термостабільності пероксидази коренів пшениці після короткочасної дії гіпертермії / Ю.В. Карпець, О.І. Обозний, В.М. Попов, Ю.Є. Колупаєв // Физиология и биохимия культурных растений. — 2009. — Т. 41, № 4. — С. 353-358. — Бібліогр.: 25 назв. — укр. |
Репозитарії
Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraineid |
irk-123456789-30286 |
---|---|
record_format |
dspace |
spelling |
irk-123456789-302862012-01-29T12:07:23Z Зміни активності й термостабільності пероксидази коренів пшениці після короткочасної дії гіпертермії Карпець, Ю.В. Обозний, О.І. Попов, В.М. Колупаєв, Ю.Є. Досліджували вплив короткочасного нагрівання (1 хв за температури 42 °С у водяному термостаті) на активність, термостабільність та ізоферментний спектр пероксидази коренів етіольованих проростків пшениці. Через 1 й особливо 24 год після нагрівання фіксували підвищення активності та термостабільності ферменту. У цей період змінювався електрофоретичний спектр пероксидази. Усі зазначені ефекти практично повністю усувалися в разі обробки проростків інгібітором біосинтезу білка циклогексимідом. Пролонговані ефекти короткочасної дії на проростки пшениці сублетальної температури, ймовірно, пов’язані із синтезом більш термостабільних молекулярних форм пероксидази. Исследовали влияние кратковременного нагрева (1 мин при температуре 42 °C в водном термостате) на активность, термостабильность и изоферментный спектр пероксидазы корней этиолированных проростков пшеницы. Через 1 и особенно 24 ч после нагрева фиксировали повышение активности и термостабильности фермента. В этот же период изменялся электрофоретический спектр пероксидазы. Все указанные эффекты практически полностью снимались при обработке проростков ингибитором биосинтеза белка циклогексимидом. Пролонгированные эффекты кратковременного действия на проростки пшеницы сублетальной температуры, вероятно, связаны с синтезом более термостабильных молекулярных форм пероксидазы. The influence of short-term heating (1 min at temperature 42 °C in water thermostat) on the peroxidase activity, thermostability and isoenzyme spectrum in roots of etiolated wheat seedling has been studied. The increase of enzyme activity and thermostability was registered within 1 and especially 24 hours after heating. The changes of peroxidase electrophoretic spectrum took place during the same period. The treatment of seedlings with inhibitor of protein biosynthesis cycloheximide practically completely removed all this effects. Prolonged effects of short-term action of sublethal temperature on wheat seedlings, possibly, are related to the induced synthesis of more thermostable molecular forms of peroxidase. 2009 Article Зміни активності й термостабільності пероксидази коренів пшениці після короткочасної дії гіпертермії / Ю.В. Карпець, О.І. Обозний, В.М. Попов, Ю.Є. Колупаєв // Физиология и биохимия культурных растений. — 2009. — Т. 41, № 4. — С. 353-358. — Бібліогр.: 25 назв. — укр. 0522-9310 http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/30286 581.1.036.2:577.15 uk Физиология и биохимия культурных растений Iнститут фізіології рослин і генетики НАН України |
institution |
Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine |
collection |
DSpace DC |
language |
Ukrainian |
description |
Досліджували вплив короткочасного нагрівання (1 хв за температури 42 °С у водяному термостаті) на активність, термостабільність та ізоферментний спектр пероксидази коренів етіольованих проростків пшениці. Через 1 й особливо 24 год після нагрівання фіксували підвищення активності та термостабільності ферменту. У цей період змінювався електрофоретичний спектр пероксидази. Усі зазначені ефекти практично повністю усувалися в разі обробки проростків інгібітором біосинтезу білка циклогексимідом. Пролонговані ефекти короткочасної дії на проростки пшениці сублетальної температури, ймовірно, пов’язані із синтезом більш термостабільних молекулярних форм пероксидази. |
format |
Article |
author |
Карпець, Ю.В. Обозний, О.І. Попов, В.М. Колупаєв, Ю.Є. |
spellingShingle |
Карпець, Ю.В. Обозний, О.І. Попов, В.М. Колупаєв, Ю.Є. Зміни активності й термостабільності пероксидази коренів пшениці після короткочасної дії гіпертермії Физиология и биохимия культурных растений |
author_facet |
Карпець, Ю.В. Обозний, О.І. Попов, В.М. Колупаєв, Ю.Є. |
author_sort |
Карпець, Ю.В. |
title |
Зміни активності й термостабільності пероксидази коренів пшениці після короткочасної дії гіпертермії |
title_short |
Зміни активності й термостабільності пероксидази коренів пшениці після короткочасної дії гіпертермії |
title_full |
Зміни активності й термостабільності пероксидази коренів пшениці після короткочасної дії гіпертермії |
title_fullStr |
Зміни активності й термостабільності пероксидази коренів пшениці після короткочасної дії гіпертермії |
title_full_unstemmed |
Зміни активності й термостабільності пероксидази коренів пшениці після короткочасної дії гіпертермії |
title_sort |
зміни активності й термостабільності пероксидази коренів пшениці після короткочасної дії гіпертермії |
publisher |
Iнститут фізіології рослин і генетики НАН України |
publishDate |
2009 |
url |
http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/30286 |
citation_txt |
Зміни активності й термостабільності пероксидази коренів пшениці після короткочасної дії гіпертермії / Ю.В. Карпець, О.І. Обозний, В.М. Попов, Ю.Є. Колупаєв // Физиология и биохимия культурных растений. — 2009. — Т. 41, № 4. — С. 353-358. — Бібліогр.: 25 назв. — укр. |
series |
Физиология и биохимия культурных растений |
work_keys_str_mv |
AT karpecʹûv zmíniaktivnostíjtermostabílʹnostíperoksidazikorenívpšenicípíslâkorotkočasnoídíígípertermíí AT oboznijoí zmíniaktivnostíjtermostabílʹnostíperoksidazikorenívpšenicípíslâkorotkočasnoídíígípertermíí AT popovvm zmíniaktivnostíjtermostabílʹnostíperoksidazikorenívpšenicípíslâkorotkočasnoídíígípertermíí AT kolupaêvûê zmíniaktivnostíjtermostabílʹnostíperoksidazikorenívpšenicípíslâkorotkočasnoídíígípertermíí |
first_indexed |
2023-10-18T17:30:08Z |
last_indexed |
2023-10-18T17:30:08Z |
_version_ |
1796141711829762048 |