Структурні зміни кадрової складової наукового потенціалу України (1995—2009) - Попович, О.С. (Наука та наукознавство, 2011)
Проаналізовано динаміку кількості фахівців, які виконують дослідження і розробки в розрізі галузей науки та окремих її дисциплін. Показано, що, крім значного (більш ніж у 3 рази) зменшення загального їх числа, за останні 14 років дуже суттєвих змін зазнала і внутрішня структура кадрового потенціалу української науки. Найбільш затребуваними з боку держави виявились суспільні науки: істотно збільшились як абсолютні показники їх кадрового потенціалу, так і їх відносна частка в загальній структурі науки України. Зберегли деяку позитивну динаміку природничі науки: їх частка в кадровому потенціалі зросла з 19 до 37%. У той же час сьогодні вже не можна говорити, що обличчя вітчизняної науки визначається переважанням дослідників технічного профілю: якщо в 1995 році вони складали 72% загального числа дослідників, то в 2009 вже 47%. Дещо менш драматична, але все ж варта тривоги ситуація в гуманітарних науках.