Динаміка загоєння холодових ран шкіри, рівень пероксидації ліпідів та лейкоцитарний профіль крові щурів на фоні введення екстрактів тваринного походження - Шиндер, А.В.; Гальченко, С.Є.; Останкова, Л.В.; Синчикова, О.П. (Проблемы криобиологии, 2009)
Досліджено вплив екстракту кріоконсервованих фрагментів селезінки свиней (ЕСС) і екстракту підмору бджіл (ЕПБ) на динаміку загоєння холодових ран шкіри, рівень ПОЛ та показники крові щурів лінії Вістар і Сфінкс. Встановлено, що холодові рани у щурів Сфінкс загоюються повільніше, ніж у щурів лінії Вістар. Уведення ЕСС або ЕПБ прискорює загоєння ран, нормалізує показники крові та знижує рівень пероксидації ліпідів. Екстракт селезінки має більшу біологічну активність, ніж екстракт бджіл.