Новий аспект використання іонно-плазмової обробки - Дяченко, С.С.; Пономаренко, І.В. (Металознавство та обробка металів, 2009)
Показано, що іонно-плазмова обробка не тільки змінює властивості поверхні, але й значно (до 40 %) збільшує показники міцності всього виробу без втрати пластичності. При цьому вирішальне значення має операція іонного бомбардування, яка забезпечує 80 – 88 % загального зміцнення. Подальше нанесення покриття може підвищити міцність не більше, ніж на 4 %. Це пояснюється заліковуванням поверхневих дефектів при іонному бомбардируванні, формуванням тонкого шару з дисперсною структурою і реалізацією механізму надпластичності при деформації.