Корозійно-механічна поведінка захисних покривів запірної арматури обладнання нафтогазових родовищ - Радкевич, О.І.; Чумало, Г.В.; Юркевич, Р.М. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2009)
Досліджено корозійну та корозійно-механічну поведінку нікель-хромового покриву, нанесеного на сталь 30ХМА плазмово-порошковим наплавлюванням. Виявлено його високу корозійну тривкість як у парогазовій, так і рідинній фазах середовища NACE навіть за наявності абразиву (1%) та перемішування. Встановлено, що зона сплавлення основного металу та матеріалу наплавки неушкоджена та без розшарувань після 200 h випробувань на воднем ініційоване розтріскування у середовищі NACE. Випробування на схильність до сірководневого корозійного розтріскування під напруженням пройшли всі зразки за навантаження 0,8σ0,2 основного металу (30ХМА) і не зруйнувалися за бази випробувань 720 h. Матеріал наплавки продемонстрував хороші корозійно-механічні властивості, тому його можна успішно використовувати для виготовлення елементів фонтанної та запірної арматури, що зазнають впливу сірководню.