Нейроподібні методи ущільнення зображень - Майданюк, В.П.; Кожем'яко, К.В.; Арсенюк, І.Р. (Оптико-електронні інформаційно-енергетичні технології, 2009)
В науковій літературі розглядаються різні підходи до застосування нейронних мереж для ущільнення зображень, проте особливої уваги заслуговують підходи, які опираються на принципи векторного квантування, оскільки вони забезпечують високу швидкість ущільнення при збереженні хорошої якості відновленого зображення. Ідеальними для вирішення цих завдань є нейронні мережі, що самоорганізовуються, запропоновані фінським вченим Т. Кохоненом, а саме, мережа, що самоорганізовується, у вигляді двовимірної карти Кохонена. Розглянуто вищевказані питання.