Экспериментальное определение виброперегрузки на инструменте для расширения труб - Жулай, Ю.А.; Ворошилов, А.С. (Геотехническая механика, 2011)
Наведено результати експериментального дослідження динамічних характеристик гідродинамічного вібратора, у тому числі й вібронавантаження на інструменті для розширення діаметра бурових труб. Зіставлення результатів при випробуваннях на стенді й у промислових умовах дає задовільну збіжність, що підтверджує працездатність пристрою. Це обґрунтовує перспективність використання гідродинамічної кавітації в технологічних процесах по розширенню труб шляхом накладення вібронавантаження до 4000g із частотою f=3-12 кГц на інструмент для розширення.