"Щоденник" Аркадія Любченка: християнсько-консервативний феномен України та хроніка зламних часів радикального постпросвітництва в контексті Другої світової війни - Ямчук, П. (Наука. Релігія. Суспільство, 2010)
У статті висвітлюється процес трансформації української християнсько-консервативної концепції першої половини XX століття на прикладі «Щоденника» Аркадія Любченка. Аналізуються як типові, так і новітні вияви даного світогляду, репрезентовані у творі письменника. Акцентується увага на неперервності, тяглості традиції від давніх часів через добу Розстріляного Відродження, часи Другої світової війни і до сьогодення.