Методологічні проблеми визначення дефініції «конституційно-правова відповідальність суб'єктів державно-політичних відносин» - Книш, В.В. (Держава і право, 2010)
Узагальнено основні наукові підходи до розуміння перспективного (позитивного) і ретроспективного (негативного) аспектів конституційно правової відповідальності, проаналізовано їх співвідношення і вплив на визначення дефініції конституційно правовій відповідальності. Базуючись на органічному поєднанні перспективного (позитивного) і ретроспективного (негативного) аспектів відповідальності, враховуючи взаємозв’язок конституційно правової відповідальності з відповідальністю соціальною і юридичною, а також беручи за основу її специфічні ознаки, автор обрунтовує власне визначення конституційно правової відповідальності. Ключові слова: відповідальність, конституційно правова відповідальність, перспективна (позитивна) відповідальність, ретроспективна (негативна) відповідальність, юридична відповідальність, соціальна відповідальність.