Концепція причинності в контексті методології дослідження системних трансформацій влади - Дунаєва, Л.М. (Держава і право, 2010)
Аналізуються методологічні підходи до дослідження трансформаційних змін, зокрема позиції М. Вебера, К. Ясперса, А. Тойнбі, Д. Норта, О. Тоффлера, І. Валлерстайна, Ж. Рюса та ін. Розглядаються засади причинно-наслідкових детермінант суспільного прогресу.