Всесвіт, що розширюється з прискоренням - Штанов, Ю.В. (Вісник НАН України, 2012)
Нобелівську премію 2011 року в галузі фізики розділили Сол Перлматтер (Saul Perlmutter), Брайан Шмідт (Brian Schmidt) і Адам Рісс (Adam Riess) за відкриття прискореного розширення Всесвіту за спостереженнями далеких наднових. Ця інформація епохальна для фізичної космології, оскільки в контексті загальної теорії відносності вона свідчить про наявність у природі фундаментальної компоненти — темної енергії.