Про стан та вдосконалення системи техногенно-екологічної безпеки на об’єктах ядерно-паливного циклу України - Лисиченко, Г.В. (Вісник НАН України, 2012)
Драматичні події в березні 2011 р. на АЕС «Фукусіма» в Японії, спричинені землетрусом і цунамі, та відлуння наслідків Чорнобильської катастрофи вимагають від усіх, хто причетний до розвитку ядерної галузі, нового рівня відповідальності перед населенням власної країни та міжнародним співтовариством за стан безпеки мирних ядерних об’єктів. На сучасному етапі підвищення безпеки діючих енергоблоків АЕС та інших об’єктів ядерної енергетики з метою доведення їх цільових показників до міжнародних норм, правил і стандартів з ядерної, радіаційної та техногенно-екологічної безпеки є пріоритетним завданням державної політики у сфері використання ядерної енергії. Успішне вирішення цих завдань значною мірою залежить від активної позиції вітчизняної науки.