Пристрасті щодо секунди - Корсунь, А.О. (Вісник НАН України, 2012)
Як повідомляє Міжнародна служба обертання Землі, наприкінці червня 2012 року до всесвітнього координованого часу буде додано додаткову секунду, покликану ліквідувати розбіжність між атомним і астрономічним часом. Зайва секунда з’явиться 30 червня 2012 року о 23 годині 59 хвилин 59 секунд за Всесвітнім координованим часом UTC. Послідовність показань секундних маркерів UTC буде такою: 30 червня 23 год 59 хв. 59 с, 30 червня 23 год 59 хв. 60 с, 1 липня 0 год 00 хв. 00 с. Це означає, що 30 червня 2012 року остання хвилина доби дорівнюватиме не 60, а 61 секунді. Спробуємо розібратися, чому так сталося і як часто це відбувається.